Поликлиника Мартини - Се што му е потребно на Вашето здравје, на едно место!

  • Јавете се на

    034 335 020; 071 296 515
  • Ул. Атанас Јанев 5

    2400 Струмица
  • Пон - Пет

    08:00 до 20:00

Recent post title

Спермограм – Анализа на семена течност

Што претставува анализа на семена течност – спермограм? Спермограмот претставува анализа на здравјето и вијабилноста на сперматозоидите на мажот. Семена течност се состои од сперматозоиди и останати елементи кои се ослободуваат при ејакулација. Со спермограмот се анализираат три главни елементи на семената течност: – Број на сперматозоиди – Морфологија или ...
Read more

Д-димери и бременост

1. Што се Д-димери? Д-димери претставуваат маркер за зголемена коагулација на крвта и како таков маркер ни покажуваат дали има ризик за развој на длабока венска тромбоза и ризик од пулмонална емболија. 2. Д-димери и бременост Бременоста е природна прокоагулантна состојба, затоа Д-димерите природно се зголемуваат и имаат повисоки вредности. ...
Read more

3Д/4Д ултразвук во бременост

Што е ултразвук? Ултразвукот во бременост го користи одбивањето на високо фрекфентен ултразвучен бран за да се направи слика на екранот во 2Д, 3Д и 4Д. Ултразвучните бранови кои се испуштаат од сондата доаѓаат во допир со ткиво, течност во телото или коска. При допир со нив, брановите се одбиваат ...
Read more

Дали инфекција со Covid-19 во тек на бременост им штети на бебињата?

Бременоста е возбудлив и стресен период во исто време. Трудниците имаат секогаш многу прашања. Често прашање е дали одредена болест кај мајката во бременост може да им наштети на бебињата. Мајката секогаш треба да го извести својот лекар доколку има симптоми на покачена температура и треска, бидејќи некои вируси може ...
Read more

Што треба да знаат бремените жени за Covid-19 вакцинација во бременост и доење?

Бремените жени ќе мора да одлучат дали ќе примат Covid-19 вакцина во бременост или ќе ризикуваат да се заразат. Бремени жени со Covid-19 симптоми имаат поголем ризик за појава на поизразени симптоми и прием во единица за интензивно лекување и механичка вентилација. Се смета дека Messenger RNA (mRNA) вакцините се ...
Read more

Спермограм – Анализа на семена течност

Што претставува анализа на семена течност – спермограм? Спермограмот претставува анализа на здравјето и вијабилноста на сперматозоидите на мажот. Семена течност се состои од сперматозоиди ...

Д-димери и бременост

1. Што се Д-димери? Д-димери претставуваат маркер за зголемена коагулација на крвта и како таков маркер ни покажуваат дали има ризик за развој на длабока ...

3Д/4Д ултразвук во бременост

Што е ултразвук? Ултразвукот во бременост го користи одбивањето на високо фрекфентен ултразвучен бран за да се направи слика на екранот во 2Д, 3Д и ...

Дали инфекција со Covid-19 во тек на бременост им штети на бебињата?

Бременоста е возбудлив и стресен период во исто време. Трудниците имаат секогаш многу прашања. Често прашање е дали одредена болест кај мајката во бременост може ...

Што треба да знаат бремените жени за Covid-19 вакцинација во бременост и доење?

Бремените жени ќе мора да одлучат дали ќе примат Covid-19 вакцина во бременост или ќе ризикуваат да се заразат. Бремени жени со Covid-19 симптоми имаат ...