Поликлиника Мартини - Се што му е потребно на Вашето здравје, на едно место!

  • Јавете се на

    034 335 020; 071 296 515
  • Ул. Атанас Јанев 5

    2400 Струмица
  • Пон - Пет

    08:00 до 20:00

Аменореја претставува каснење на менструација. Најчеста причина за аменореја е бременост, доење, менопауза, контрацептиви, користење на одредени лекарства (антипсихотици, антидепресиви, хемотерапија, лекови за алергија….) и ендокринолошки проблеми.

Главен симптом е немање на менструација а во зависност од причината можни се и други симптоми. Дијагноза се поставува преку детална анамнеза, гинеколошки преглед, гинеколошки ултразвуки и одредени лабораториски тестови. По потреба се прават и одредени радиолошки испитувања ( компјутерска томографија, магнетна резонанца….)

Терапијата зависи од причината за аменореја.