Поликлиника Мартини - Се што му е потребно на Вашето здравје, на едно место!

  • Јавете се на

    034 335 020; 071 296 515
  • Ул. Атанас Јанев 5

    2400 Струмица
  • Пон - Пет

    08:00 до 20:00

Брис од вагина (вагинален брис)

Брис од вагина се зема при рутински гинеколошки преглед еднаш годишно или при појава на некои симптоми (чешање, пецкање, непријатен мирис, болка при односи). Најчесто, вагиналниот брис се анализира микробиолошки со добивање на антибиограм. Може да се анализира и преку нативен препарат, да се одреди степен на чистота според шест групи каде секоја група одговара на одреден причинител. После анализата на вагиналниот брис, по потреба се дава одредена терапија.

Земање на вагинален брис е потполно безболно. При земање на вагинален брис може да се земат и брисеви за анализа на Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis, Chlamydia trichomatis, HSV (генитален херпес), HPV (human papilloma virus)……