Поликлиника Мартини - Се што му е потребно на Вашето здравје, на едно место!

  • Јавете се на

    034 335 020; 071 296 515
  • Ул. Атанас Јанев 5

    2400 Струмица
  • Пон - Пет

    08:00 до 20:00

Хемороидите претставуваат проширени, отечени и воспалени вени на ректумот и анусот -долните делови на дебелото црево. Симптомите на хемороиди се болка, чешање, оток и крварење за време на дефекација (голема нужда ) и обично исчезнуваат без никаква терапија по неколку дена. Меѓутоа, ако болката е силна и крварењето е интензивно, треба да се консултирате со вашиот лекар за понатамошно испитување и преглед за да се отфрлат посериозни состојби.

Факторите на ризик за хемороиди вклучуваат хронично запек и дијареја, како и да поминете долго време на тоалетот, стареење, напор при дефекација и прекумерна употреба на лаксативи , тешки кревање или каква било активност што го зголемува притисокот врз вените на ректумот или анусот. Ризикот е исто така зголемен доколку имало хемороиди во семејството. Бременоста е фактор на ризик за хемороиди од голем број на причини – зголемен притисок во абдоменот, хормонални промени, запек, зголемување на телесната тежина … хемороидите создадени за време на бременоста обично исчезнуваат по породувањето.

Постојат два вида на хемороиди – надворешни и внатрешни. Надворешните хемороиди се под кожата околу анусот и можат да бидат болни и чешаат, додека внатрешните хемороиди обично се безболни, но можат да излезат надвор и да станат болни.

Ризикот од хемороиди може да се намали со менување на исхраната и однесувањето – јадење на храна со повеќе влакна , повеќе течности и  редовно вежбање спречува запек, го намалува напорот при дефекација и притисок врз ректумот.

Кога се појавуваат хемороиди, болката може да се намали со натопување во млака вода, со примена на мраз и специјални креми наменети за нивна терапија. Ако се појавуваат често и доколку се болни и значително крварат, не заборавајте да се консултирате со вашиот лекар за понатамошна терапија.