Поликлиника Мартини - Се што му е потребно на Вашето здравје, на едно место!

  • Јавете се на

    034 335 020; 071 296 515
  • Ул. Атанас Јанев 5

    2400 Струмица
  • Пон - Пет

    08:00 до 20:00

ЕКГ (електрокардиограм) се користи за следење на работата на срцето. Специјалните клетки во срцето произведуваат електрични импулси кои доведуваат до контракции на срцевиот мускул. Електрокардиограм (ЕКГ) ги запишува овие сигнали додека патуваат низ срцето.

ЕКГ е неинвазивно, безболно испитување, чии резултати веднаш се достапни. Се користи при систематски прегледи за да се добие увид во состојбата на срцето, иако нема проблем, или кога има индикација – да се следат нарушувања на ритамот (аритмии), во случаи на болка во градите (при коронарна болест или срцев удар), при органски проблеми на срцето, да се следи состојбата по одредени проблеми со срцето, како и да се следи успехот на медицинската или хируршката терапија…

Ова се прави со поставување на електроди на градите, рацете и нозете. За време на прегледот, неопходно е да лежете и да разговарате што е можно помалку, бидејќи тоа може да влијае на квалитетот и точноста на евиденцијата. Резултатите се запишуваат на монитор или хартија, по што лекарот ги анализира. Снимката трае неколку минути.