Поликлиника Мартини - Се што му е потребно на Вашето здравје, на едно место!

  • Јавете се на

    034 335 020; 071 296 515
  • Ул. Атанас Јанев 5

    2400 Струмица
  • Пон - Пет

    08:00 до 20:00

Цисти на дојка претставуваат мали, ограничени простори исполнети со течност. Може да имаат различна големина и конзистенција. Понекогаш може да бидат болни и да се зголемат пред циклус. Најчесто се појавуваат на возраст од 25 – 55 години и се повлекуваат во менопауза. Доколку димензијата на цистата е поголема од 2 см се прави пункција на содржината за цитолошка анализа. Доколку цистите се повторуваат се препорачуваат контрацептивни таблети.

Доколку приметите промена при самопреглед обратете се кај вашиот лекар и направете ултразвук, после кој ќе донесете одлука за понатамошен третман.