Поликлиника Мартини - Се што му е потребно на Вашето здравје, на едно место!

  • Јавете се на

    034 335 020; 071 296 515
  • Ул. Атанас Јанев 5

    2400 Струмица
  • Пон - Пет

    08:00 до 20:00

Вонтелесно оплодување (ИВФ) претставува најсложен тип на лечење на стерилитет кај брачен пар. Процесот се состои од неколку фази.

После адекватна припрема се прави стимулација на овулација и пратење на раст и развој на фоликули. Кога ќе се постигне соодветна големина на фоликулите, се дава ‘’стоп инекција’’ после која по 36 часа се прави аспирација на фоликули во краткотрајна интравенска анестезија.

Во аспирираната течност се наоѓаат јајце клетките кои се обработуваат во лабораториски услови и се спојуваат со сперматозидите – со помош на микроманипулатор или спонтано. Со спојувањето се создава ембрион кој се чува и развива во инкубатор. После 2-5 дена од развојот, кој се прати секојдневно ембрионот се враќа во матката и се чекаат резултати после 14 дена.