Поликлиника Мартини - Се што му е потребно на Вашето здравје, на едно место!

  • Јавете се на

    034 335 020; 071 296 515
  • Ул. Атанас Јанев 5

    2400 Струмица
  • Пон - Пет

    08:00 до 20:00

Спермограм – Анализа на семена течност

Што претставува анализа на семена течност – спермограм? Спермограмот претставува анализа на здравјето и вијабилноста на сперматозоидите на мажот. Семена течност се состои од сперматозоиди и останати елементи кои се ослободуваат при ејакулација. Со спермограмот се анализираат три главни елементи на семената течност: – Број на сперматозоиди – Морфологија или форма на сперматозоиди – Подвижност

Д-димери и бременост

1. Што се Д-димери? Д-димери претставуваат маркер за зголемена коагулација на крвта и како таков маркер ни покажуваат дали има ризик за развој на длабока венска тромбоза и ризик од пулмонална емболија. 2. Д-димери и бременост Бременоста е природна прокоагулантна состојба, затоа Д-димерите природно се зголемуваат и имаат повисоки вредности. Зголемување на коагулантноста на крвта

3Д/4Д ултразвук во бременост

Што е ултразвук? Ултразвукот во бременост го користи одбивањето на високо фрекфентен ултразвучен бран за да се направи слика на екранот во 2Д, 3Д и 4Д. Ултразвучните бранови кои се испуштаат од сондата доаѓаат во допир со ткиво, течност во телото или коска. При допир со нив, брановите се одбиваат и се враќаат во сондата