Интолеранција на храна

Интолеранција на храна

Што претставува интолеранцијата на храна ?

Интолеранција на храна или неподносливост на одредени намирници, претставува несоодветна реакција на имуниот систем,  кој одредените намирници ( кои вообичаено се секојдневни и не се штетни ) ги препознава како штетни и создава антитела кон нив ( од ИгГ класа ), со цел одбрана на организмот. Овие комплекси од антиген- антитело слично како кај алергиите предизвикуваат воспалителна реакција во организмот. Организмот непотребно троши енергија за борба со овие алергени што доведува до хроничен замор, малаксаност и истоштеност на организмот. Кај интолеранциите најчесто е зафатен гастроинтестиналниот тракт и за разлика од алергијата симптомите се развиваат подоцна, обично после три дена од консумирањето на намирниците. Поради тоа интолеранцијата потешко се препознава за разлика од алергиите на храна кај кои реакцијата настанува непосредно по консумирањето на храната.

Симптоми за интолеранција на храна

Симптомите се различни и варираат од пациент до пациент.  Најчесто интолеранцијата предизвикува:

  • Абдоминални болки и грчеви
  • Подуваност
  • Запек/пролив
  • Гадење/ повраќање
  • Болки во зглобови и мускули
  • Замор
  • Главоболки
  • Вртоглавица
  • Анемија
  • Егзем, акни
  • Зуење во уши
  • Дијабет
  • Прекумерна тежина

Како се изведува тестот за интолеранција на храна?

Интолеранцијата на храна се одредува со земање на веска крв , при што се испитува дали во крвта има присутно ИгГ антитела кон одредени намирници.

Третман на интолеранција на храна

Доколку вашиот тест за интолеранција е позитивен, односно сте интолерантни кон одреден вид храна истата треба да не се косумира од 8-12 недели па се до една година или подолго во зависност од реакцијата. Неподносливоста на одреден вид на храна може да трае од 3 – 5 години.

Во поликлиника Мартини ви се достапни тестови за интолеранција на преку 90 видови на храна. Тестовите кои се користат во нашата лабораторија се прецизни, сертифицирани тестови од реномиран германски производител, калибрирани согласно стадардите на светската здравствена организација (СЗО).

Што претставува интолеранцијата на храна ?

Интолеранција на храна или неподносливост на одредени намирници, претставува несоодветна реакција на имуниот систем,  кој одредените намирници ( кои вообичаено се секојдневни и не се штетни ) ги препознава како штетни и создава антитела кон нив ( од ИгГ класа ), со цел одбрана на организмот. Овие комплекси од антиген- антитело слично како кај алергиите предизвикуваат воспалителна реакција во организмот. Организмот непотребно троши енергија за борба со овие алергени што доведува до хроничен замор, малаксаност и истоштеност на организмот. Кај интолеранциите најчесто е зафатен гастроинтестиналниот тракт и за разлика од алергијата симптомите се развиваат подоцна, обично после три дена од консумирањето на намирниците. Поради тоа интолеранцијата потешко се препознава за разлика од алергиите на храна кај кои реакцијата настанува непосредно по консумирањето на храната.

Симптоми за интолеранција на храна

Симптомите се различни и варираат од пациент до пациент.  Најчесто интолеранцијата предизвикува:

  • Абдоминални болки и грчеви
  • Подуваност
  • Запек/пролив
  • Гадење/ повраќање
  • Болки во зглобови и мускули
  • Замор
  • Главоболки
  • Вртоглавица
  • Анемија
  • Егзем, акни
  • Зуење во уши
  • Дијабет
  • Прекумерна тежина

Како се изведува тестот за интолеранција на храна?

Интолеранцијата на храна се одредува со земање на веска крв , при што се испитува дали во крвта има присутно ИгГ антитела кон одредени намирници.

Третман на интолеранција на храна

Доколку вашиот тест за интолеранција е позитивен, односно сте интолерантни кон одреден вид храна истата треба да не се косумира од 8-12 недели па се до една година или подолго во зависност од реакцијата. Неподносливоста на одреден вид на храна може да трае од 3 – 5 години.

Во поликлиника Мартини ви се достапни тестови за интолеранција на преку 90 видови на храна. Тестовите кои се користат во нашата лабораторија се прецизни, сертифицирани тестови од реномиран германски производител, калибрирани согласно стадардите на светската здравствена организација (СЗО).

Интолеранција на храна

Интолеранција на храна

Практики за прием на пациенти

Без потреба од закажување

Нашите лабораториски услуги вклучуваат прием на пациенти без претходно закажување. Ова ви овозможува да добиете здравствена грижа без да имате потреба од претходно закажување. Не е потребно планирање—едноставно дојдете, и нашиот тим во Мартини лабораторијата ќе биде подготвен да ви помогне.

Лиценцирани професионалци

Имаме медицински тим се состои од лиценцирани лекари и медицински сестри и техничари посветени да ви обезбедат висококвалитетна нега. Можете да се потпрете на нивната стручност и посветеност за вашето здравје и благосостојба.

Целосна покриеност

Одделите во Поликлиника Мартини ќе ви овозможат со едно доаѓање да ги завршите сите предвидени медицински процедури.

Број за контакт 071 296 515

Или контактирајте со нас преку формуларот за е-пошта подолу

Ќе ве контактираме за еден работен ден.