Поликлиника Мартини - Се што му е потребно на Вашето здравје, на едно место!

  • Јавете се на

    034 335 020; 071 296 515
  • Ул. Атанас Јанев 5

    2400 Струмица
  • Пон - Пет

    08:00 до 20:00

Дали инфекција со Covid-19 во тек на бременост им штети на бебињата?

Бременоста е возбудлив и стресен период во исто време. Трудниците имаат секогаш многу прашања. Често прашање е дали одредена болест кај мајката во бременост може да им наштети на бебињата. Мајката секогаш треба да го извести својот лекар доколку има симптоми на покачена температура и треска, бидејќи некои вируси може да им наштетат на бебињата.

Што треба да знаат бремените жени за Covid-19 вакцинација во бременост и доење?

Бремените жени ќе мора да одлучат дали ќе примат Covid-19 вакцина во бременост или ќе ризикуваат да се заразат. Бремени жени со Covid-19 симптоми имаат поголем ризик за појава на поизразени симптоми и прием во единица за интензивно лекување и механичка вентилација. Се смета дека Messenger RNA (mRNA) вакцините се безбедни во бременост. Вакцините за