Поликлиника Мартини - Се што му е потребно на Вашето здравје, на едно место!

  • Јавете се на

    034 335 020; 071 296 515
  • Ул. Атанас Јанев 5

    2400 Струмица
  • Пон - Пет

    08:00 до 20:00

Движења на бебињата во стомакот на мајката – Важно е да се внимава на феталните движења

Првите движења на бебето ќе ги почувствувате околу 18. до 20. недела. Мајка со прва бременост можеби нема веднаш да знае за што се работи. Додека мајка со втора бременост движењата ќе ги осети уште во 16. недела. Доколку ги немате почувствувано движењата на бебето до 24. недела потребно е да посетите лекар и да

Физичка активност во бременост – Вежбање во бременост – Вежбање во прв, втор и трет триместар

Вежбање во прв триместар Првиот триместар е период кога вашето тело се адаптира на бременоста. Физолошките промени на вашето тело се главно хормонски кои предизвикуваат емоционални промени а покасно и физички. Најголемиот дел од трудниците во оваа фаза имаат гадење и слабост. Доколку немате вежбано пред бременост ова не е идеален период да започнете. Најдобра

Септум на утерус (преграда на утерус)

Септум на утерус (матка) е најчеста малформација на утерус која настанува за време на феталниот развој. Преградата (септум) го дели утерусот на два дела, надолжно. Жени со септум на утерус имаат зголемен ризик од спонтани абортуси. Новите сознанија укажуваат на неадекватна циркулација и неадвактна мускулна активност на матката како причина за спонтани абортуси. Септум на

Женско здравје: Карцином

Број еден причина за нарушување на женското здравје, според Светска здравствена организација (WHO), е карциномот. Најчести карциноми кои се јавуваат кај жените се карцином на дојка и карцином на грло на матка. Раното откривање на овие два карциноми претставува клуч за одржување на женското здравје. Превентивната медицина е насочена кон рано откривање на вакви карциноми