Поликлиника Мартини - Се што му е потребно на Вашето здравје, на едно место!

 • Јавете се на

  034 335 020; 071 296 515
 • Ул. Атанас Јанев 5

  2400 Струмица
 • Пон - Пет

  08:00 до 20:00

Поликлиника Мартини со препораки за доењето и важноста на мајчиното млеко

 

 • Мајчиното млеко е најсоодветна храна заедно новородено и доенче, бидејќи ги задоволува неговите високи енергетски и нутритивни потреби и е најдобро прилагодено на неговиот дигестивен тракт и бубрезите.
 • Доењето не е самохранење туку комплексна интерперсонална комуникација во која мајката и доенчето учествуваат соматски, сензитивно, емотивно и интелектуално. Тоа е првата социјализација на детето.
 • Компаративните студии и медицината базирана на докази, покажуваат дека МАЈЧИНОТО МЛЕКО ИМА АПСОЛУТНА ПРЕДНОСТ вооднос на адаптираните млечни формули.
 • Децата кои се доени имаат помал морбитет и морталитет вооднос на оние кои не се доени.
 • ЕКСКЛУЗИВНО доење се препорачува во првите ШЕСТ МЕСЕЦИ од животот!
 • ПРЕДНОСТИ НА МАЈЧИНОТО МЛЕКО:
  • соодветна температура;
  • бактериолошка исправност;
  • идеален квантитативен и квалитативен сооднос на: јагленихидрати, масти, протеини, минерали и витамини;
  • висока био искористливост на протеините;
  • одлична дигестибилност;
  • исклучена можност од интолеранција;
  • колонизација соLactobacilusbifidus-флора
  • помала можност за инфекции кај доенчето
  • подобрена когнитивна функција;
  • стимулација на мајчинството;
 • Како доењето влијае врз здравјето на мајката?
  • намалено постпартално крварење;
  • олеснета загуба на тежината после породувањето;
  • подобрена реминерализација;
  • помалку карциноми на овариуми и  дојка;
  • економски предности;

 

 • ПОЛИКЛИНИКА МАРТИНИ ГО ПРОМОВИРА И ПОДДРЖУВА ДОЕЊЕТО, а мајките добиваат:
 • пренатална и постнатална едукација за доење;
 • совети за техника на доење;
 • совети за антирефлукс мерки.

 

 

 

Спец. Д-р Марина Николовска, педијатар